Contracten

Maak contracten aan om afspraken met kopers vast te leggen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Floriday kun je langetermijnafspraken vastleggen met behulp van de functionaliteit ‘contracthandel’. Met contracthandel worden afspraken bedoeld die je op de lange termijn maakt met een koper. Dit soort afspraken worden klantspecifieke aanbodsregels in Floriday, waar zowel de kweker als de koper op af kan roepen. Voor alle afspraken die gemaakt worden onder contracthandel geldt een verplichting tot afname.

Op deze pagina wordt het volgende onderdeel uitgelegd:

Contracten vastleggen in Floriday

Zowel kwekers als kopers hebben de mogelijkheid om een contract (raamcontract) aan te maken. Het contract zal echter wel altijd goedgekeurd moeten worden door de andere partij.

Hoe maak je als kweker een contract aan?

Ga links in het menu van Floriday naar Verkoop > Contracten en klik op 'Contract toevoegen'.

Vul de algemene contractinformatie in:

• Titel

• Klant

• Eindklant (optioneel)

• Bijlage (optioneel, bijvoorbeeld een kopie van een fysiek contract)

• Specificaties (optioneel, beschrijf hier wat het contract inhoudt)

• Valuta

• Is het een contract met subleveranciers van de klant? Vink dit vakje dan aan.

• Wil je dat afroeporders van de klant automatisch goed worden gekeurd? Vink dan dit vakje aan

Kies vervolgens de levervoorwaarden en verzendlocatie. Bij afleverlocatie kan je de luiste afleverlocatie instellen. Bij Meer afleveropties kan je ook kiezen voor ophalen (ophalen bij een voorraadlocatie - af tuin), of overig (levering op een overige locatie of vliegveld - voornamelijk bij internationale kwekers). Vervolgens kies je hoe de financiële afhandeling moet verlopen.

Is het een contract met subleveranciers? Voeg die dan eerst toe. Als dit niet het geval is, sla je deze stap automatisch over en ga je de artikelen voor het contract toevoegen. Als er mag worden afgeroepen op varianten, vink dat dan aan (zie onderstaande afbeelding).

Wanneer je in Stap 2 hebt gekozen om afroeporders automatisch goed te keuren, kun je geen gebruik maken van de optie om varianten toe te staan.

Klik nu op Artikelen toevoegen. Je kunt ook alternatieven voor artikelen toevoegen. Mocht een bepaald artikel een keer niet leverbaar zijn, dan kun je jouw klant een alternatief bieden onder dezelfde voorwaarden. In de schermafbeelding hieronder is bij het bovenste artikel een alternatief toegevoegd. Als je hetzelfde artikel met meerdere beladingen toe wilt voegen aan een contract, kun je hier ook 'alternatieven' voor gebruiken.

Het is nu ook mogelijk om een groep alternatieven in een contract te voorzien van een naam. Deze naam wordt dan zichtbaar in plaats van de artikelnaam. Daarnaast zijn de alternatieven artikelen ook in te zien bij het invoeren van prijzen bij een contract. Je kunt op de kleine foto van het artikel klikken waardoor de alternatieven worden getoond.

Vul de planning in. Geef aan voor welke periode het contract geldt, periode vanaf - tot en met. En geef vervolgens aan over welke periode je de prijzen en aantallen wilt vastleggen (per week, per maand of per kwartaal). Voor het voorbeeld selecteren wij: Week. In dit geval geef je per week voor de periode die je hebt vastgelegd aan hoeveel je verwacht af te nemen tegen welke prijs.

Vul de afname & prijzen in. Je kunt links in het scherm (via de selectievakjes) meerdere weken selecteren. Er verschijnt onderin het scherm een paarse balk, hier kun je voor alle geselecteerde weken tegelijk het aantal stuks en de prijs instellen. Je kunt dit zelfs toepassen op alle artikelen in het contract als je dit wilt.

Bij contracten kun je werken met bandbreedtes voor hoeveelheid en prijs omdat het vaak nog niet precies bekend is hoeveel er besteld wordt voor welke prijs. Als je wel precies weet hoeveel je gaat bestellen of de prijs al wel vastligt kun je de bandbreedte leeg laten.

Wanneer je klaar bent met het invullen van een artikel, kun je door naar het volgende artikel door deze rechts in het scherm aan te klikken of rechts op de 3 puntjes te klikken.

Wanneer je alles hebt ingevuld kun je het contract direct opslaan en afronden of nog even laten staan als concept (zodat je bijvoorbeeld nog kunt overleggen met een collega).

Je contact is nu afgerond. Je moet alleen nog even wachten tot de koper het contract heeft geaccepteerd.

Zodra de koper het contract accepteert, kunnen jullie beiden afroeporders plaatsen op het contract. Meer weten over afroeporders? Klik hier en lees het artikel.

Handelsinstellingen

Via handelsinstellingen kun je aangeven of je met contracten werk. Dit is te beheren door de hoofdgebruiker in Floriday. Ga naar Netwerk > Netwerk > Handelsinstellingen en stel dit in voor jouw organisatie. Lees hier alles over handelsinstellingen.