Catalogusprijzen de basis

Vul de weeklijsten en jouw winkel via catalogusprijzen.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Catalogusprijzen vervangen de ouderwetse weeklijsten die via Excel sheets gemaild werden naar kopers. Het nieuwe systeem bevat meer flexibiliteit en de mogelijkheid om aanbod klant specifiek te maken. Door de weeklijst in te vullen, weten jouw kopers precies wat er aangeboden wordt en voor welke prijs.

Op deze pagina wordt het volgende onderdeel uitgelegd:

Prijsgroepen aanmaken en weeklijsten inleveren

Hoe werkt het?

Om te kunnen starten maak je eerst prijsgroepen aan. Ga naar 'Aanbod' > 'Directe verkoop' > 'Prijsgroepen'. Meer uitleg over hoe je een prijsgroep aanmaakt vind je op deze pagina.

Ga naar het menu aan de linkerkant en klik op 'Aanbod' > 'Directe verkoop' > 'Catalogusprijzen'.

Vul de beschikbaarheid, de aantallen en de prijzen voor de artikelen in (wil je artikelen per koper aan- of uitzetten? Gebruik dan de beschikbaarheidsfilters). Je vult de prijzen en aantallen in per week, je kunt dit ook alvast invullen voor weken in de toekomst. Als je hier wijzigingen in aanbrengt, hoef je deze niet op te slaan. Het beschikbaarheidsschuifje geeft aan of de producten in de huidige en komende week beschikbaar zijn of niet. Door het instellen van de orderperiode bepaal je hoe lang vooruit een koper kan bestellen. Dit vind je bovenaan de lijst waarbij aangegeven staat wanneer er bestelbaar is via het tandwieltje.

Klik op de groene button ‘Wijzigingen opslaan’.

Zodra je de pagina opslaat worden alle aantallen en prijzen doorgezet naar Mijn Winkel en de Explorer.

Meerdere artikelen selecteren

Je kunt voor meerdere artikelen tegelijk de beschikbaarheid, aantallen en prijzen aanpassen. Selecteer via de selectievakjes (links) de artikelen die dezelfde prijzen, aantallen of beschikbaarheid hebben. In de groene balk die onderin het scherm verschijnt kun je enkele handelingen uitvoeren. Onder 'Snel instellen' vind je de mogelijkheid om de voorraad, de prijzen en de beschikbaarheid voor meerdere producten te wijzigen.

Vul je weeklijst op tijd in

Iedere donderdagochtend om 10:00 sluit de weeklijst van de komende week. Vanaf dat moment starten de meeste kopers met de handelsweek. Vul je weeklijst dus op tijd in! Als je de weeklijst vóór donderdagochtend 10:00 invult, kun je tot die tijd de prijzen van je artikelen nog aanpassen en opslaan. Na donderdagochtend 10:00 sluit de weeklijst en staan de ingevulde prijzen vast. Je kunt dan alleen nog aantallen aanpassen en het beschikbaarheidsschuifje omzetten.

Heb je nog geen prijzen ingevuld voor één of meer artikelen? Dan kun je deze na donderdag 10:00 nog steeds invullen, daarna staan de prijzen alsnog vast.

Het is daarnaast ook mogelijk om een aanbodswekker in te stellen via 'Instellingen' > 'Notificaties' (via de drie puntjes rechtsbovenaan achter je inlognaam). Dit houdt in dat je een notificatie kunt ontvangen op een bepaald gekozen moment (standaard staat deze op dinsdag 9.00 uur) om je te herinneren aan het invullen van de weeklijst voor donderdag.

Extra opties bij catalogusprijzen

Het venster waar de catalogusprijzen ingevuld kunnen worden bevat nog een aantal handigheden om makkelijker met de weeklijst te werken. Zo is het mogelijk om in dit venster te filteren, te groeperen, de prijzen mee te nemen naar de volgende week of verder in de toekomst in te vullen. Ook kun je acties ondernemen op artikelen die volgens de verwachte beschikbaarheid buiten het seizoen zijn.

Filteren

Linksboven kun je tussen alle artikelen zoeken op artikelnaam en op artikelcode. Je kunt in het catalogusprijzen scherm ook filteren op collectie. Je krijgt dan alleen de producten te zien van de geselecteerde collectie. Je kunt alle artikelen nu bijvoorbeeld in één keer selecteren via het select-all vakje linksboven de artikelen en direct de prijs invullen. Meer weten over collecties? Bekijk deze pagina.

Met de filter knop bovenin het scherm (tussen collecties en week overnemen in) kun je filteren in het scherm. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de beschikbare artikelen te tonen in je scherm of om de artikelen te laten zien waar nog geen voorraadlocatie aan gekoppeld is.

Groeperen

Heb je artikelen die altijd dezelfde prijs hebben? Zet ze samen in een groep! Een voorbeeld: je hebt een rode, een gele en een oranje bromelia, allemaal met potmaat 9 cm. Deze drie artikelen hebben altijd dezelfde prijs. Selecteer de drie artikelen en klik in de groene balk op ‘Groeperen’. De drie artikelen staan nu samen in een groep. Je hoeft nu maar één keer de prijs in te vullen, die prijs wordt gebruikt voor alle drie de artikelen. Geef deze groep een duidelijke naam, zodat het gemakkelijk terug te vinden is.

Prijzen overnemen

Neem gemakkelijk de prijzen en aantallen van deze week of een andere week in het verleden over. Klik bovenin het scherm op ‘Week .. overnemen’. Of klik op het pijltje en selecteer een week naar keuze.

Als je de beschikbaarheid wijzigt in de komende week, heeft dit ook betrekking op de beschikbaarheid van de lopende week. Is jouw artikel pas in de komende week beschikbaar, maak dan gebruik van de beschikbaarheidstimer, zodat de koper niet eerder al je artikel kan bestellen.

Termijnprijzen

Via termijnprijzen kun je jouw aanbod in de catalogusprijzen al een jaar vooruit plannen. Kopers kunnen via Floriday ook al vooruit bestellen op dit aanbod afhankelijk van de orderperiode die je hebt ingesteld. De prijzen buiten de orderperiode zijn indicatieve prijzen en kunnen door kopers alvast gebruikt worden ter indicatie. Je kunt de termijnprijzen invullen door artikelen te selecteren en vervolgens in de groene balk op 'Termijnprijzen te klikken'. Voor meer informatie zie het artikel Termijnprijzen.

Promo's

Door middel van de promo functie kun je voor een bepaalde periode een artikel aan één of meerdere kopers aanbieden voor een lagere prijs. Deze functie werkt momenteel alleen voor het invullen van de weeklijsten. De promoprijs komt dus bij de kopers in de weeklijsten te staan. Voor meer informatie zie het artikel Promo's.

Artikelen verbergen

In het onderdeel Catalogusprijzen kun je artikelen verbergen uit je lijst met artikelen. Dit kunnen artikelen zijn die bijvoorbeeld seizoensgebonden zijn. Je kunt de artikelen voor een bepaalde periode op verborgen zetten in de Catalogusprijzen en later weer op 'actief'. Vul voor de zekerheid geen prijzen en aantallen in, zodat je zeker weet dat dit aanbod niet door wordt gezet richting klanten.

Hoe plaats je artikelen bij de verborgen artikelen?

Selecteer het artikel bij 'Catalogusprijzen' > klik op de groene balk onderin je scherm > klik vervolgens op 'Verbergen catalogusprijzen'.

Hoe haal ik mijn artikelen terug uit de verborgen artikelen?

Je kunt natuurlijk ook weer het artikel op actief zetten. Dit kun je gemakkelijk doen! Ga naar artikelen > klik bovenin het scherm op de button ga naar verborgen artikelen > klik op het minteken > klik op bevestigen. De artikelen staan weer bij de catalogusprijzen.

Let op! Het verbergen van artikelen in de Catalogusprijzen is alleen om het overzicht voor jezelf te bewaren. Dit heeft niets te maken met de ingestelde zichtbaarheid in de Catalogus bij dit artikel!

Melding 'Uit seizoen'

Bij sommige artikelen kun je een oranje label zien staan met de melding 'Uit seizoen'. Er wordt door Floriday gecontroleerd hoe de verwachte beschikbaarheid bij het artikel in de Catalogus staat ingesteld. Is het artikel volgens de Catalogus niet beschikbaar, dan zal dit label getoond worden. Dit label is puur ter informatie.

Op basis van deze informatie kun je eventueel het artikel in de Catalogusprijzen op 'Verborgen' zetten, als je dit wenst. Dan werk je alleen met de artikelen die wel beschikbaar zijn volgens je kalender.
Klopt het label niet, dan zul je in de Catalogus op artikelniveau de verwachte beschikbaarheid moeten aanpassen.