In Floriday is de catalogus je startpunt. Hier maak je al jouw artikelen aan, inclusief foto's, VBN code, beladingen en eigenschappen. Deze artikelen kun je vervolgens direct gebruiken voor de directe handel of om bijvoorbeeld klokbrieven te maken. Start dus direct met het aanmaken van artikelen!

Is je catalogus al gevuld, maar zie je een FloraXchange logo naast de artikelen in je catalogus? Dan beheer je nu je catalogus nog in FloraXchange.

Neem in dat geval contact op met onze supportafdeling, zij helpen je direct om de catalogus in Floriday te beheren.

Op deze pagina worden de volgende onderdelen uitgelegd:

Artikelen toevoegen aan de catalogus

Log in op Floriday en klik aan de linkerzijde op Catalogus. Je komt nu in het overzicht Artikelen

Als er nog geen artikelen in je catalogus staan, klik je op Voeg je eerste artikel toe. Staan er al artikelen in de catalogus? Dan maak je een nieuw artikel aan door aan de rechterzijde op de knop Artikel toevoegen te klikken.

Wil je een bestaand artikel bewerken? Klik dan met de rechtermuisknop op het artikel en klik op Bewerken.

Bij het aanmaken van een nieuw artikel voer je als eerste de VBN-code van het artikel in. Aan de linkerzijde kies je de productgroep uit, aan de rechterzijde kies je de VBN-productcode uit.

Klik in het veld en vul vervolgens het VBN-nummer in of de naam van de VBN-productcode. Klik nu op de code om de code te selecteren.

Bekijk de volledige lijst met VBN productcodes via Floricode.com

Klik op Volgende stap om door te gaan.

In deze stap geef je het artikel onder meer een naam en een unieke artikelcode. Onder de afbeelding leggen we ieder onderdeel uit.

Artikelcode: Dit is een unieke code die je zelf mag verzinnen. Als kweker gebruik je artikelcodes om je verschillende artikelen makkelijk uit elkaar te houden. Je bent vrij om artikelcodes zo eenvoudig of complex te maken als je zelf wilt. Zo kun je een opsomming ( 1, 2, 3, etc... ) gebruiken of bijvoorbeeld de naam, steellengte en potmaat in de code verwerken ( Hya7015, Hya8015, etc... ).

Hou er rekening mee dat klanten deze artikelcodes ook gebruiken om jouw artikelen in hun systemen te verwerken. Om die reden kunnen artikelcodes na het opslaan van een artikel niet gewijzigd worden.

Naam: Hier vul je de naam van het artikel in.

GTIN (optioneel): Als je streepjescodes / barcodes gebruikt voor je artikelen, kun je deze hier voor een artikel invullen.

Collectie (optioneel): Als je een collectie hebt aangemaakt, kun je er hier voor kiezen om het artikel aan één van je collecties toe te wijzen.

Type artikel:

• Kies Regulier als je het artikel aan iedereen zichtbaar wil maken.

• Kies Klantspecifiek als je het artikel alleen voor specifieke klanten gebruikt.

Als je voor Klantspecifiek kiest, wordt de kop Klanten actief en kun je hier de klant(en) uitkiezen voor wie het artikel beschikbaar is. Voor meer informatie over het verschil tussen klantspecifieke artikelen en -aanbod zie dit artikel.

Tot slot kun je kiezen of het artikel in de openbare catalogus getoond mag worden of dat het artikel alleen voor eigen gebruik in Floriday bestemd is. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een artikel alleen wil veilen en niet in je catalogus wil laten zien.

Klik nu op Volgende stap.

Het onderdeel Plantenpaspoort is alleen van belang als je een plantenkweker bent en Plantenpaspoorten via Floriday wilt afdrukken.

Ben je een snijbloemenkweker of druk je je Plantenpaspoorten zelf al af? Sla dan deze stap over. Ga in dat geval direct naar het volgende onderdeel Eigenschappen door hier op te klikken.

Ben je plantenkweker en wil je je Plantenpaspoorten via Floriday afdrukken? Voer dan in dit onderdeel de Botanische naam en Land van oorsprong van het artikel in, klik hierna op Volgende stap.

Lees op deze pagina verder hoe je in Floriday gebruik maakt van het plantenpaspoort.

In het onderdeel Eigenschappen vul je, je raadt het al, de eigenschappen van het artikel in. De benodigde eigenschappen worden automatisch zichtbaar op basis van de ingevoerde VBN-productcode.

• De eigenschappen waar geen prullenbak naast staat zijn verplichte eigenschappen.

• De eigenschappen waar wel een prullenbak naast staat zijn optioneel, maar wel aanbevolen. Deze eigenschappen kun je naar wens ook verwijderen door op de prullenbak te klikken.

Vul hier de waarden van de eigenschappen in en voeg eventueel extra eigenschappen toe met de knop Eigenschap toevoegen. Klik hier voor de eigenschapcodes opgesteld door Floricode.

Aan de rechterkant zie je de optie Variant toevoegen. Een variant gebruik je bijvoorbeeld als je hetzelfde artikel hebt met net een andere steellengte. Bij het aanbieden van je artikelen kun je dan eenvoudig uit één van de varianten kiezen.

Klik nu op Volgende stap.

Heb je in stap 4 er voor gekozen om het artikel Regulier te maken? Dan kom je nu in het onderdeel Foto's terecht. Ga naar Stap 8.

Heb je in stap 4 er voor gekozen om het artikel Klantspecifiek te maken? Dan kom je nu in het onderdeel Klanten terecht.

Klik hier op Organisaties wijzigen om klanten aan het artikel toe te voegen. Het artikel wordt dan alleen voor die klant(en) zichtbaar.

Klik nu op Volgende stap om naar het onderdeel Foto's te gaan.

In dit onderdeel voeg je de foto’s van je producten toe. Je kunt meerdere verschillende foto’s toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een foto met een meetlat en een detailfoto voor klokbrieveneen of aan foto's met sfeerbeelden voor de directe handel.

Sleep een foto vanaf je computer naar het hiervoor bestemde vak of klik op de knop Bestanden selecteren om een foto vanaf je computer, telefoon of tablet te uploaden.

Nadat je een foto hebt toegevoegd, kun je deze naar wens aanpassen of verwijderen door op de drie puntjes in de foto te klikken.

Klik vervolgens op Bewerken om de foto te kunnen draaien of bij te snijden. Klik op Stel fototype in om het type foto in te stellen. Klik op Instellen als standaardfoto om de foto als standaardfoto in te stellen.

Als je meerdere foto's aan een artikel hebt gekoppeld, kun je de volgorde van de foto's ook zelf bepalen door te slepen met de gewenste foto.

Klik nu op Volgende stap.

In dit onderdeel geef je de belading(en) op van het artikel.

Klik op Belading toevoegen en geef vervolgens de Ladingrager, de Fustcode en het aantal Lagen per drager, Fust per laag en Aantal per fust op.

Je kunt beladingen ook specifiek voor een klant aanmaken, dit doe je door bij het toevoegen van de belading te kiezen voor Klantspecifieke belading. Klik hierna op Organisaties wijzigen en kies de klant(en) uit voor wie deze belading geldt.

Klik hierna op Opslaan.

Voeg nog een belading toe of klik op Volgende stap om door te gaan.

Het onderdeel Samenstelling is momenteel nog in aanbouw. Zodra hier meer over bekend is, lees je het hier.

Klik op Volgende stap om het laatste onderdeel Beschikbaarheid op te geven.

In het onderdeel Beschikbaar geef je op wanneer het artikel beschikbaar is. Je kan hierbij kiezen voor Jaarrond of een Specifieke periode. In het laatste geval klik je eenvoudig op de begin en eindweek om de beschikbaarheid voor een specifieke periode op te geven.

Vergeet tot slot niet om op Opslaan te klikken en het artikel is aangemaakt!

Hieronder lees je nog een aantal handige tips en extra functies binnen de catalogus.

De sneltoetsen in de catalogus

Bovenin de catalogus vind je een aantal velden en toetsen die het gebruik van de catalogus vergemakkelijken.

Hieronder leggen we per onderdeel uit hoe je deze gebruikt.

De zoekfunctie

De naam zegt het al, met deze functie zoek je eenvoudig binnen je catalogus naar specifieke (groepen) artikelen. Vul hier bijvoorbeeld (een deel van) de naam of een artikelcode in, om alleen die artikelen te tonen met die naam of artikelcode.

Filteren op collectie

Deze functie is alleen beschikbaar wanneer je één of meer collecties hebt aangemaakt in je catalogus. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Kies hier een collectie uit om alleen de artikelen te tonen die binnen die collectie vallen.

Reguliere en klantspecifieke artikelen

Deze twee knoppen staan voor je reguliere en je klantspecifieke artikelen.

Klik op het linker icoon om je reguliere artikelen te bekijken. Klik op het rechter icoon om je klantspecifieke artikelen te bekijken.

Filteren

Met de filterknop kun je nog specifieker op zoek gaan naar artikelen binnen je catalogus. Met de filterknop kun je namelijk op zoek gaan naar specifieke eigenschappen.

Wil je bijvoorbeeld alleen potmaat 15 zien? Stel hier dan een filter voor in en je ziet alleen de artikelen in de catalogus met potmaat 15.

Snel eigenschappen beheren in de catalogus (toverstaf)

In de catalogus op Floriday kun je ook snel en gemakkelijk een eigenschap toevoegen aan meerdere artikelen tegelijk, je hoeft dus niet per artikel apart de eigenschappen te bewerken.

Hoe werkt het?

• Klik op de knop Snel eigenschappen instellen (het toverstaf icoontje).

• Zoek de eigenschap op die je wilt bewerken, bijvoorbeeld Transporthoogte of MPS certificering.

• Vul vervolgens de juiste waarde van de eigenschap in per artikel.

• Klik tot slot bovenin op 'Opslaan' om deze eigenschap voor alle geselecteerde artikelen op te slaan.

Foto's beheren

Met deze functie beheer je razendsnel de foto's van je artikelen. Waar je voorheen ieder artikel los moest bewerken om de foto aan te passen, doe je dit nu op één pagina in Foto's beheren.

Fotoweergave en lijstweergave

Met deze twee knoppen wissel je van weergave in je catalogus. De linkerknop is voor de fotoweergave. Je ziet dan de bijbehorende foto's in het groot met daaronder de belangrijkste eigenschappen. Klik op een foto om het artikel te bewerken.

De rechterknop is de lijstweergave. Je ziet dan de artikelen in een lijst onder elkaar staan, met de foto's in het klein en daarnaast de belangrijkste eigenschappen en de belading van het artikel. Klik op een artikel om deze te bewerken.

Overige tips

Oudere versies van artikelen

Als je een artikel bewerkt, kun je aan de onderkant van de pagina de verschillende versienummers van een artikel bekijken. Klik hier op een versienummer om te zien hoe dit artikel er in die versie uit zag.

Productspecialisten toevoegen

Je kunt nu ook productspecialisten toevoegen aan artikelen. Hiermee weten kopers in één oogopslag aan wie de specialisten binnen jouw bedrijf zijn.

Om een productspecialist aan meerdere artikelen tegelijk te hangen, vink je eerst de artikelen in de catalogus aan. Kies vervolgens in de balk onderin voor Snel instellen > Productspecialist instellen. Deze specialisten worden direct zichtbaar voor kopers in Mijn Winkel.

360° productfoto's

Als je over de benodigde fotoapparatuur beschikt van het merk Orbitvu, dan kun je in Floriday ook 360° productfoto's toevoegen. Dit is een functie die momenteel alleen op aanvraag beschikbaar is.

Je maakt de foto en genereert vervolgens de speciale sleutel via de Orbitvu-software. Vervolgens ga je naar je Catalogus, bewerk je een artikel en kun je aan de onderkant van de pagina de sleutel invoeren.

Zodra je dit hebt gedaan, is de 360° productfoto toegevoegd aan het artikel. Klanten die dan dit artikel in Floriday openen, kunnen het product van alle kanten bekijken!

Ben je in het bezit van fotoapparatuur van het merk Orbitvu en wil je met 360° productfoto's werken? Neem dan direct contact op met support!

Meerdere artikelen tegelijk selecteren

Je kunt verschillende instellingen voor meerdere artikelen tegelijk doen. Zet de weergave op een lijstweergave en selecteer de vakjes voor de artikelen die je tegelijk wilt bewerken. In de gele balk onder 'snel instellen' krijg je verschillende keuzes te zien, zoals het kunnen toevoegen van eigenschappen en de beschikbaarheid instellen.