Netwerk - Aanvragen

In dit artikel laten we zien hoe je kunt reageren op aanvragen vanuit de koper

Laura Nowee avatar
Geschreven door Laura Nowee
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Kopers kunnen aanvragen plaatsen op de artikelen die in jouw catalogus getoond worden. Een koper vraagt dus eigenlijk aan jou als kweker of je bepaalde producten binnen een periode leverbaar hebt en wat de prijzen voor de producten zijn. Jij kunt de aanvraag via Floriday beantwoorden en op deze manier een afspraak maken met de koper.

Op deze pagina wordt uitgelegd:

Aanvraag ontvangen

Klik op de melding op het dashboard

of ga in Floriday links in het menu naar Netwerk > Aanvragen. Hier zie je een overzicht van de aanvragen die kopers bij jou hebben ingediend.

Om gemakkelijk naar de juiste aanvraag te navigeren, kun je bovenaan het scherm filteren op openstaande, geweigerde en afgeronde aanvragen. Je kunt ook zoeken of filteren op de naam van de klant.

In het overzicht kun je een aanvraag open klikken om deze te beantwoorden. Zodra je de aanvraag open klikt kom je in onderstaand scherm terecht, waar je alle informatie kunt vinden die de koper heeft ingevuld.

1. Titel

2. Aangevraagd door

3. Aangevraagde periodes

4. Bestelperiode

5. Leverperiode

6. Klant

7. Prijs is inclusief: Hierbij kan de koper ingeven of hij de aanvraag inclusief levering en transport en/of stickeren wil. Achter deze regel zie je wat de koper heeft geselecteerd.

8. Deadline: Hierbij kan de koper een uiterlijke reactietijd aangeven. Het is ook mogelijk om deze open te laten. In dit geval loopt de aanvraag voor onbepaalde tijd door en betreft het dus een doorlopende aanvraag.

9. Verzendlocatie

10. Type aanbod: Aftellend of op basis van beschikbaarheid

11. Valuta

Onder deze gegevens is te zien voor welke artikelen de koper een aanvraag heeft gedaan, voor welke afname eenheid, aantal stuks, prijs en bestelperiode.

Voor de prijs kunnen ook de beschikbare prijzen worden overgenomen. Je hebt hierbij de keuze om prijzen over te nemen vanuit de catalogusprijzen, partijprijzen, aanbiedingen of inkooptips. Hiermee kan je specifieker kiezen welke prijzen er worden overgenomen en van welke datum.

Het is voor de koper mogelijk om bepaalde velden leeg te laten. In dit geval is de prijs van de witte orchidee niet meegegeven. Zo heb je de mogelijkheid om dit zelf in te vullen.

Daarnaast is het voor de koper mogelijk om alle beschikbare beladingen te selecteren. Zo zie je dat er meerdere beladingen te zien zijn, waar je op een later moment uit kunt kiezen.

Als laatste kun je aangeven wat de bestelperiode is per product.

Wanneer je de regel niet wil aanbieden, kun je deze regel uit de aanvraag weigeren door op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor Weigeren. Hierbij is het verplicht om een reden mee te geven, zodat de koper ook op de hoogte wordt gesteld waarom je dit weigert.

Je kan ook meerdere regels tegelijk weigeren. Vink hiervoor aan de linkerkant de regels aan die je wil weigeren en klik in de rode balk onderin op Weigeren.

Door middel van een rood kruis wordt aangegeven dat deze regel geweigerd is.

Het is ook mogelijk om de gehele aanvraag te weigeren. Dit kun je doen door rechts bovenin op Weigeren te klikken.

Wanneer de aanvraag verder in orde is, kun je bovenin het scherm op Aanbieden klikken.

Aanvraagreactie

Door de artikelen uit een aanvraag aan te bieden aan de koper, ontstaat er een aanvraagreactie. Deze kun je inzien onder Directe verkoop.

Ga naar Directe verkoop > Directe verkoop > Aanbiedingen > Aanvraagreacties.

Hier zie je een overzicht van alle reacties die gedaan zijn richting de koper naar aanleiding van een aanvraag. Om gemakkelijk de juiste aanvraagreactie te vinden kun je een tijdsbestek instellen en/of de koper selecteren.

Klik op de aanvraagreactie voor meer informatie.

Tip! Vanuit de aanvraag kun je hier ook direct naar een specifieke aanvraagreactie gaan door op 'Naar aanvraagreactie' te klikken in de aanvraag.

Instelling: Bepaal zelf of je aanbodsaanvragen ontvangt

Als kweker heb je de mogelijkheid om het kunnen doen van de aanvraag uit te zetten voor alle of een aantal kopers. Dit kun je instellen via de handelsinstellingen. Door middel van handelsinstellingen kun je aan kopers aangeven hoe je wilt en kunt werken. Standaard staat het ontvangen van aanbodsaanvragen aan. Dit zorgt ervoor dat je automatisch aanvragen ontvangt van kopers. Veel kopers die gekoppeld zijn met hun softwarepakket aan Floriday werken op deze manier door aanvragen in te schieten bij kwekers. Als je dit als kweker écht niet wilt, kun je deze instelling uitzetten. De koper ontvangt dan bij het bestellen een melding dat aanvragen niet mogelijk zijn. Wil je het wel voor 1 of een aantal klanten aanzetten? Dan kun je een uitzondering maken en het schuifje aan zetten.

Ga naar Netwerk > Netwerk > Handelsinstellingen.

Zet het schuifje voor aanbodsaanvragen op uit als je hier niet mee wilt werken.

Door op uitzondering te klikken, zou je kunnen instellen welke koper(s) hier wel mee mag (mogen) werken.

Zo staat de mogelijkheid om een orderaanvraag te doen voor alle klanten uit, behalve voor FHC: Test koper.

Notificaties

Voor het ontvangen van aanbodsaanvragen kun je notificaties instellen, zodat je direct op de hoogte wordt gesteld zodra je aanvraag hebt ontvangen.

Klik rechtsboven op de drie puntjes. Ga vervolgens in het menu naar Instellingen.

Klik op het tabblad Notificaties en stel de notificatie of e-mailnotificatie in voor aanbodsaanvraag ontvangen.